I Danmark er det gennemsnitlige indtag af D-vitamin væsentlig under det anbefalede. Den største kilde til D-vitamin er solstråler, og da Danmark ikke ligefrem er kendt for sit tropiske klima, skal man være opmærksom på at få nok D-vitamin.

 

Køb D-vitamin her

d vitamin1

Pharma Nords D-Pearls er et godt produkt med 20 mikrogram D-vitamin i perler med koldpresset olivenolie for optimal optagelse
køb her

vitamin 2

Bodylabs D-vitamin produkt indeholder en større dosis på 35 mikrogram pr. tablet og er et billigt produktkøb her

d vitamin3

D-Sun fra Biosym indeholder ligesom D-Pearls 20 mikrogram pr. tablet og det er opløst i soyaolie for god optagelighed
køb her


Især i vinterhalvåret, skal man være ekstra opmærksom, og det skønnes at 70% af danskerne kommer i D-vitamin-mangel i den periode. Andre kilder med stor koncentration af D-Vitamin er æg og fede fisk såsom laks, sild, makrel m.fl. Indeholder ens kost ikke så meget af dette, vil man højst sandsynlig være i farezonen for D-vitamin-mangel. Som sportsmand er man i større risiko for mangel, hvis man træner indendørs hele tiden, som mange håndboldspillere, badmintonspillere og gymnaster f.eks. gør. Har man en mistanke om mangel på D-vitamin, er det med at komme ned til sin læge, og få det undersøgt.

Har jeg brug for D-vitamin?

Som sportsmand uanset niveau kan man få stor gavn af at få et evt. underskud af D-vitamin identificeret. En mangel på D-vitamin påvirker kroppen meget, og det vil få indflydelse på præstationerne. D-vitaminet er nemlig med til at regulere indholdet af calcium og fosfat i blodet, hvilket er de mineraler, der skal sørge for et stærkt skelet. Undersøgeler viser, at mangel på D-vitamin mindsker styrken på knoglerne, hvilket øger risikoen for brud på knoglerne og dermed også for træthedsbrud i forbindelse med  træning.

En anden fare ved ikke at få reguleret indholdet af calcium og fosfat efter hensigten er, at musklernes og nervernes funktion ikke bliver optimeret. Kliniske forsøg har nemlig vist, at D-vitamin-mangel både medfører muskelsvaghed samt en forringet muskelfunktion. Det resulterer i svagere præstationer, samt større risiko for at pådrage sig en muskelskade, og man har også lettere ved at få kramper. Har man et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin i blodet, så vil et øget indtag dog ikke resultere i øget muskelstyrke.

D-vitaminet menes også at have mange andre positive sideeffekter. Det sikrer bl.a. den rigtige balance i immunsystemet, og det menes også at være knyttet til kroppens generelle energiniveau, humør samt regulering af  blodsukkeret. Desuden er der nogle eksperter, der mener, at D-vitamin kan være med til at forebygge sukkersyge samt visse former for kræft.

Tager man et ekstra tilskud af D-vitamin, er det en god ide at indtage det i kombination med et måltid, der ikke er helt fedtfattigt.  Da D-vitaminet er fedtopløseligt, skal det nemlig indtages sammen med noget fedt for at kroppen kan optage det.

D-vitaminer findes også i de fleste multivitamintilskud.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *