Hovedelementerne i protein er aminosyrer, så hvis man tager aminosyrer som kosttilskud, er det egentlig bare nedspaltet protein. Forskellen på at tage tilskud af aminosyrer frem for almindeligt valleprotein er, at det optages hurtigere i kroppen, da kroppen ikke skal bruge tid på først at omdanne protein til aminosyrer.

Faktaboks om aminosyrer:

  • fluebenlAminosyrer er nedspaltet protein
  • fluebenlAminosyrer er hurtigere at optage i kroppen end protein
  • fluebenlDet er især typen BCAA der er gavnlige for sportsfolk
  • fluebenlBCAA hæmmer nedbrydningen af muskler under arbejde samt nedsætter ømheden efter træning

Aminosyrer vi anbefaler

aminosyre bcca

Dette produkt fra Bodylab er aminosyrer på pulverform. Den kan let blandes op i juice eller i restitutionsshake. 

køb her

aminsyre 2Aminosyrer på pilleform fra Nutripower. De er lette at have liggende i sportstasken, så du ikke glemmer dem.

køb her

aminosyre tablet

Her er Bodylabs aminosyrer på pilleform. De består udelukkende af de 3 essentielle BCAA aminosyrer.

køb her

 

Hvad enten kroppen får tilført aminosyrer ved at nedspalte protein eller som aminosyretilskud, er det det samme, kroppen bruger det til. Som det vigtigste for en idrætsudøver, bliver det brugt til at reparere og opbygge muskler samt at fremme den hormonelle aktivitet.

Aminosyrer fås både som piller, pulver og i flydende form. Der er ikke noget, der er bedre end andet, så det er smag og behag, der afgør, hvad man vælger. Mange synes dog, det kan være en anelse mere praktisk at have en pakke med aminosyrepiller liggende i tasken, da man ikke skal blande dem op med noget.

Man kan få aminosyreprodukter, der indeholder stort set alle typer af aminosyrer i samme tilskud. Ofte ser man dog, at tilskuddene med aminosyrer kun indeholder de tre aminosyrer, der kaldes BCAA. Det står for Branch Chained Amino Acids som på dansk betyder forgrenede aminosyrer. Navnet kommer af den kemiske struktur, der minder om en gren. Det er 3 af de essentielle aminosyrer, der går ind under denne betegnelse, og de hedder leucin, isoleucin og valin.

BCAA adskiller sig fra andre essentielle aminosyrer på den måde, at de hovedsageligt forbrændes i musklerne, hvor de andre typer omsættes i leveren. BCAA udgør også ca. 1/3 af aminosyrerne i musklerne. Grunden til at BCAA har fået ekstra opmærksomhed i idrætsverdenen er, at nogle mener, præstationsevnen ved udholdenhedsarbejde stiger ved indtag af tilskud med BCAA. Derudover har studier vist, at tilskud med BCAA kan hæmme nedbrydningen af muskelproteiner under arbejde, samt nedsætte muskelømheden efter hårdt arbejde. Sidst men ikke mindst er der studier, der har vist, at leucin stimulerer proteinsyntesen efter styrketræning.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *