Fysikken bliver stadig en vigtigere og vigtigere del af håndboldspillet, hvilket også ret let kan ses på spillerne i håndboldligaen, man skal bare sammenligne dem med de spillere, som spillede i landets bedste række for 30 år siden, her vil der i gns. være 15 kilo forskel på spillerne, og det skyldes den øgede fokus på styrketræning.

Styrketræning er simpelthen blevet et krav for at være med i toppen, ikke bar e i håndbold men i stort set alle sportsgrene, men når spillerne er blevet større og stærkere, så sker der også større kraftudvikling til træning og kamp, hvilket også betyder at håndboldudstyret er blevet optimeret markant de seneste år, og ifølge haandboldbiksen.dk har det været nødvendigt, da den øgede træningsmængde plus det øgede fysiske tryk kroppen mærker, det kræver at man tænker det ind i alt det udstyr man benytter, så man ikke får skader og unødvendige belastninger.

Især valget af sko er vigtigt, og hvis man kigger på alle de moderne håndboldsko, så er sålen meget stødabsorberende og indeholder forskellige zoner, for at give den helt optimale støtte og komfort. Sammenligner man det med en gammel håndboldsko som Adidas handball Spezial, så kan man hurtigt se at der er sket en stor udvikling,

Kræver mere individualiserede programmer fremadrettet

Selv om der er sket meget indenfor håndbolden, så kan man sagtens rykke sig endnu mere i fremtiden. Generelt har man uddelt det amme styrketræningsprogram til alle spiller, uanset hvilken funktion de har på banen. Det holder ikke, da en fløjspiller og stregspiller ikke skal have de samme kompetencer, f.eks nytter det ikke noget at en fløjspiller er brølstærk, hvis personen ikke er hurtig på fødderne. Derfor skal der lægges et individuelt træningsprogram for hver spiller, så personen kan optimere de ting som er vigtige for at man kan præstere. Nogle har brug for springstyrke, andre mere råstyrke, nogle tredje sprintevne og nogle fjerde et højt kondital.

styrketræning

I en artikel på videnskab kommer forskeren Lars Bojsen ind på det, og han nævner at man f.eks kunne starte med at inddele spillerne i grupper alt efter hvad der kræves af dem, noget alla fløjspillere, stregspilere og bagspillere. Et andet interessant punkt han kommer omkring, det er at mænd og kvindersteæningsbrhov er anderledes, da kampene bliver spillet på to forskellige måder. Mændene er mere eksplosive og der er store temposkift i løbet af en kamp, hvorimod kvinder spiller meget i det samme tempo hele kampen, hvilket de betyder at de løber længere men ofte i det samme tempo.

Dette er interessant, da kvinde derfor vil have brug for et højere kondital, hvorimod mændene kræver en eksplosiv fysisk. Alligevel bliver mænd og damer langt hen af vejen trænet på samme måde, men det skal man måske lave om i fremtiden?

Træner du allerede meget, så kan det være en god ide at vide hvilke kosttilskud som kan være relevante for en håndboldspiller, derfor har vil lavet en artikel målrettet håndboldspillere og kosttilskud.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *