Der har længe været en uenighed imellem de instanser der angiver proteinkrav for voksne og dem der udsteder retningslinjer for proteinindtag for atleter.

Generelt anbefales det at inaktive voksne får mere end 0,8-0,9 g protein per kilo kropsvægt per dag for at sikre et at kroppens behov nås. Der er flere undersøgelser der peger i retning af at atleters minimumsbehov er omkring 1,2-1,7g protein/kg/dag

Spørgsmålet er så om det vil være gavnligt for atleterne at de får endnu mere protein end minimumskravet? Det forsøger den britiske forsker Stuart M. Phillips at give et svar på i sit review fra 2012.

I undersøgelsen kommer han frem til, ud fra diverse forsøg og anbefalinger fra større organisationer, at atleterne for at optimere deres præstationer i høj grad er nødt til at være opmærksomme på deres daglige indtag af protein, kulhydrater og mikronæringsstoffer og mineraler.

Han gør det klart, at der ikke er tilstrækkeligt med undersøgelser til at give et klart svar på hvorledes en øget mængde protein i kosten vil hjælpe på atleters præstation. Hvad kulhydrater angår, er det naturligvis vigtigt at atleten får rigeligt, men det er også uhyre vigtigt at de bliver indtaget på de rette tidspunkter.

Det er vigtigt for at kunne præstere optimalt, at glykogendepoterne er fyldt op, og altså at man har spist kulhydrater i passende tid op til træning. Akut proteinindtag før træning har dog ikke nogen nævneværdig effekt. Proteinet skal helst indtages lige efter eller op til to timer efter træning, for at have den optimale effekt på muskelforøgelse.

Kvaliteten af protein er ligeledes meget vigtigt. Det er godt at fokusere på proteinkilder som æg og fedtfattigt kød. Hvis atleterne ikke har mulighed for imødekomme deres proteinkrav efter træning, kan det være en god ide med supplerende protein[5]. Dette kunne eksempelvis være i form af proteinpulver, proteinbarer og lignende.

Ved indtag af proteinbarer og proteinpulver skal man dog være opmærksom på, at variationen af de aminosyrer proteinerne er bygget op af er meget ens. Selvom du vælger proteinpulver eller proteinbarer af høj kvalitet, bør det altså ikke erstatte andre måltider, men blot ses som et supplement til efter træning.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *