Vi har her på www.recession.dk kort gennemgået hvad det er der giver muskelforøgelsen når man træner. Dette skyldes i meget korte træk, at muskelfibrene først beskadiges hvilket fører til et øget respons til satellitceller som hjælper på proteinsyntesen, hvorved der blandt andet dannes de kontraktile proteiner aktin og myosin.

Men hvilken rolle spiller proteinindtaget (+ kulhydrat og fedt) i forhold til denne muskelopbyggende proces? Det vil vi her forsøge at gøre rede for, ganske vidst lidt forsimplet.

Ved de små traumer/skader på muskelfibrene (som der ses ved eksempelvis styrketræning) øges udskillelsen af flere væksthormoner som blandt andet HGF og IGF. Samtidig stimuleres der til øget udskillelse af insulin.

HGF mener man er en af hovedaktørerne til at stimulere satellitcellernes aktivitet (og altså øget dannelse af protein). IGF spiller en vigtig rolle i reguleringen af muskelmasseforøgelse ved at lave ændringer i DNA for proteinsyntese. Samtidig fremmer IGF reparationen af det beskadigede muskelvæv.

Satellitcellerne bruger en masse energi på at lave alle de nye proteiner, og det er særligt her at hormonet Insulin spiller en rolle. Insulin har flere effekter, men en af de vigtigste er at trække glukose ind i muskel- og fedtvæv og samtidig øge forbruget af glukose. Insulin hjælper med at trække glukose ind til muskelcellerne, hvilket gør det lettere for satellitcellerne at få dækket deres energibehov.

Det er naturligvis vigtigt at cellerne har nok energi til at fortsætte med den høje proteinsyntese, men det er også vigtigt at der er de rette aminosyrer til rådighed, så de ønskede proteiner kan bygges.

Når du indtager proteiner i kosten, hvad end der er tale om proteinpulver eller almindelige fødevarer, bliver disse nedbrudt til aminosyrer. Proteiner bliver i maven nedbrudt til mindre peptidstykker af enzymet pepsin, og i tyndtarmen af trypsin og chymotrypsin.

Disse peptidstykker nedbrydes til frie aminosyrer af enzymer fra bugspytkirtlen og epithelceller fra tyndtarmen. De frie aminosyrer kan, via sekundær aktiv transport, føres fra tarmen og ud i blodbanen hvor de kan optages og benyttes af eksempelvis satellitcellerne til at bygge nye proteiner.

Det er derfor vigtigt, for at få det optimale ud af sin træning, at man får både protein og kulhydrat ind med kosten og meget gerne kort tid efter træning. Dette medvirker til at du bedre genopretter de skader du har påført dit muskelvæv, men også at du hurtigt får fyldt dine energilagre op igen. Hvor hurtigt du bør spise efter din træning afhænger blandt andet af hvor meget (og særligt hvor ofte) du træner. Hvis du styrketræner 2-3 gange om ugen, er det ikke lige så vigtigt som hvis du træner hver dag.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *