Hvad er ligevægtsindtag?

Dit ligevægtsindtag, angiver hvor mange kalorier du skal indtage, for at opveje det som kroppen forbrænder. Altså det antal kalorier du skal spise for at holde din vægt. Dit ligevægtsindtag for en dag, kunne fx være på 2000kcal, dvs. at din krop forbrænder 2000kcal på en dag. På en dag skal du altså spise mad, som indeholder energi for 2000kcal.

Hvis dit energiindtag er lavere end dit ligevægtsindtag, så ligger du i kalorieunderskud, hvilket vil sige du taber dig. Hvis dit energiindtag er mere end dit ligevægtsindtag tager du på.

Hvordan finder jeg mit ligevægtsindtag?

Der findes forskellige beregnere på nettet, til at udregne ens ligevægtsindtag, men den bedste måde at finde sit ligevægtsindtag, er ved at prøve sig frem.

Eksempel på hvordan man finder sit ligevægtsindtag
Man noterer sin vægt om mandagen kl. 7.00. Man følger en kostplan en uge frem. Kostplanen er lavet så man indtager ca. 2000kcal hver dag. Den efterfølgende mandag kl. 7.00 vejer man sig igen. Bemærk at det skal være i en uge, hvor ens træning er, som den plejer, dvs. at man ikke skal løbe en maraton eller helt lade være med at træne den uge (hvis man altså træner normalt).
Det er også vigtigt, at man ikke træner helt vildt meget den uge for at opnå et så stort ligevægtsindtag som muligt. Hvis man alligevel ikke kan opretholde den træning, så snyder man bare sig selv, og kommer måske til at opnå modsat resultat af, hvad man ønskede. Kort sagt, tænk ikke over at træne, gør som du plejer. Nu kan der være sket en af følgende 3 ting.

 1. Har man taget på, så er ens ligevægtsindtag lavere end 2000kcal.
  (Råd: Justér kalorieindtaget ned, og kør en uge mere med kostplan, sådan fortsætter man indtil vægten står stille)
 2. Har man tabt sig, så er ens ligevægtsindtag højere end 2000kcal.
  (Råd: Justér kalorieindtaget op, og kør en uge mere med kostplan, sådan fortsætter man indtil vægten står stille)
 3. Vejer man det samme, så er ens ligevægtsindtag 2000kcal.

Ved punkt 1 har man været i kalorieunderskud.
Ved punkt 2 har man været i kalorieunderskud.
Ved punkt 3 har man hverken været i kalorieoverskud eller kalorieunderskud, dvs. man har fundet et cirkatal for ens ligevægtsindtag.

 

Badevægten er et vigtigt redskab, når du skal finde dit ligevægtsindtag.

Pas på!

Nu tænker den kvikke sikkert, at hvis man vil tabe sig kan man bare sørge for at være i et kæmpe kalorieunderskud, indtil man har tabt det ønskede. Problemet er, at kroppen løbende justerer ligevægtsindtaget i forhold til, hvor meget du spiser. Det er derfor, at de der taber 10kg på 4 uger, risikerer at tage det på igen, da deres krop i den tid de har været på kur, har justeret ligevægtsindtaget. Dvs. at deres ligevægtsindtag er justeret så lavt, at når de begynder at spise normalt igen, så kommer de i kalorieoverskud, og så tager de på.

Dette gælder også den anden vej. Hvis man vil tage vægt på for at blive stor og muskuløs, hjælper det ikke bare at indtage det dobbelte antal kalorier, af hvad man normalt gør, da man vil tage utroligt meget fedt på samtidig med at man selvfølgelig også opbygger større muskler.

Hvis man vil tabe sig eller tage muskler på, skal dette gøres langsomt, ved at være i et lille kalorieover- eller underskud, ca. 300-500kcal. På den måde ændrer ens ligevægtsindtag sig næsten ikke, og man taber sig i et roligt tempo.

Altså…

 • Ligevægtsindtaget beskriver det energi du skal indtage for at holde din vægt.
 • Vil man øge sin vægt skal man være i kalorieoverskud.
 • Vil man tabe sig, skal man være i kalorieunderskud.
 • Vægttab og vægtøgning skal ske langsomt, da dette påvirker ligevægtsindtaget mindst muligt.
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *