Du har med al sandsynlighed enten set eller oplevet på egen krop, hvordan muskler er i stand til at ændre sig i forhold til de udfordringer de skal klare. Dette være sig både konditionstræning og styrketræning. I denne artikel vil vi primært se på hvad det er der sker med musklerne under tung styrketræning.

Muskelfibrene er ikke selv i stand til, ligesom de fleste andre celler i kroppen, at dele sig. Til gengæld er der på muskelfibrenes yderside placeret en masse celler kaldet ”satellitceller” der blandt andet har evnen til at dele sig og til at differentiere sig og blive til muskelfibre.

Når muskler bliver udsat for de hårde belastninger der ses ved styrketræning, sker der små skader (traumer) på muskelfibrene. Disse skader aktivere satellitcellerne der bevæger sig ned til det ”skadede” område hvor de fusionerer med hinanden og med muskelfibre hvilket er med til at øge muskelfibrenes tværsnitsareal. I takt med at satellitcellerne deler sig, vil nogle fusionere med muskelfibrene, men andre vil forblive på ydersiden og være klar til at dele sig.

De fusionerede satellitcellers størrelse forøges samtidig med at deres antal stiger. Dette medvirker til at øge muskelfibrenes antal og tykkelse. Efter fusionen kan satellitcellerne hjælpe med til at øge proteinsyntesen i muskelfibrene (da det er i cellekernen at der dannes nye proteiner).

Det øgede antal af cellekerne (satellitcellerne) gør således musklerne i stand til at øge protein syntesen og lave flere kontraktile muskelfilamenter (myofilamenter). Disse myofilamenter består blandt andet af proteinerne aktin og myosin.

Når du styrketræner, vil du altså først ”ødelægge” dine muskler, for at bygge dem op igen (og lidt til). Der er flere forskellige vækstfaktorer som stimulere til øget satelitcelledeling og øget protein syntese. Her kan man evt. nævne hormonerne HGF, FGF og IGF1 og IGF2.

Styrketræning fører til små skader /traumer af de cellulære proteiner i musklerne. Dette resulterer i et signal til kroppen om at aktivere satellitcellerne, der så påbegynder reparationen af de skadede fibre samt øget vækst. Der er flere vækstfaktorer der styrer denne ændring i proteinantal og størrelse.

Musklernes tilpasning til belastningerne ved styrketræning sker lige efter øvelsen, men det tager flere uger (eller måneder!) før det er helt repareret igen.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *